Asaja i COAG denuncien baixes de paternitat falses per part de treballadors de la campanya de la fruita
Exigeixen a les ambaixades saber si els documents que presenten els temporers són reals
L’Associació Agrària de Joves Agricultors i la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos denuncien una problemàtica que, asseguren, cada any és “més greu”. Segons Asaja, un nombre “cada vegada més elevat” de treballadors de la fruita presenten un document en què hi diu que acaben de ser pares al seu país d’origen. Segons Asaja, envien la baixa de paternitat al propietari de l’explotació agrària o a l’empresa a través de WhatsApp, i els pagesos no tenen “cap control” per saber si aquell document “és real o no”. Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, assegura als micròfons d’UA1 Lleida Ràdio que, en molts casos, la persona que ha presentat la baixa de paternitat no marxa al seu país d’origen per cuidar el seu fill i indiquen que aquesta problemàtica no només afecta al sector agrari.
Des d’Asaja exigeixen que els pagesos i propietaris d’explotacions agràries puguin conèixer si les baixes de paternitat presentades pels temporers i treballadors de la fruita són reals o no. Per això, exigeixen a les ambaixades que ho certifiquin i que, en el cas que el document sigui verídic, marxin al seu país d’origen a cuidar als seus fills o filles acabats de néixer.
Des de l’entitat agrària indiquen que l’augment de baixes per paternitat es deu a la poligàmia, permesa en països musulmans i africans, però prohibida en l'article 217 del Codi Penal.
Segons ha explicat Roqué a UA1 Lleida Ràdio, les baixes de paternitat presentades pels treballadors de la fruita han incrementat un 18% en dos anys. Segons el president d’Asaja Lleida, l’any 2022 eren un 2% els treballadors de la fruita que presentaven baixes de paternitat, el 2023 van passar a ser entre un 8 i un 9% dels treballadors de la fruita i al 2024 es va arribar al 20%.
Segons Asaja i COAG, “hi ha treballadors de la fruita que mentre estan de baixa de paternitat aprofiten per treballar a un altre lloc", i per tant, segons les entitats agràries, “cobrar dos sous”.
L'entrevista sencera a Pere Roqué, president d'Asaja Lleida, es pot recuperar al programa Arrela d'UA1 Lleida Ràdio.
Afegeix un nou comentari
Comentaris (0)