Tintin, l’alcohol i la canalla
Els qui tenim certa edat hem llegit les aventures de Tintín. L’hàbil periodista que en cada llibre se les tenia amb narcotraficants de tota classe de drogues (coca, opi...).
El seu amic i company d’aventures, el Capità Haddock, era un alcohòlic recalcitrant. En són mostra les diferents situacions en què les intoxicacions etíliques queden reflectides en mig d’un to de broma, ironia i acceptació.
Aquesta és, precisament, la paradoxa que el sociòleg Domingo Comas manifesta que ens passa com a societat. Som capaços d’identificar com a drogues aquelles que no ens són pròpies, que venen d’altres medis i cultures, però som a la vegada, permissius, tolerants, promocionadors, usadors i abusadors d’aquelles altres que ens són més properes i pròpies, com el tabac i l’alcohol.
Justament el nom que Domingo Comas dona a aquesta situació és la Síndrome de Haddock.
Si la situació del consum d’alcohol ja és, en si mateixa, preocupant per a la salut, més ho és encara per la canalla, part extremadament vulnerable de la població que n’és sensible i receptora.
Fan falta iniciatives i accions per protegir a aquesta part important de la nostra societat. Recordem que les drogues d’aquí, les “nostres”, són les primeres a ser usades i abusades. Una bona protecció i prevenció en allò proper evitarà danys posteriors.
Algunes dades ens mostren la seva importància:
- 3 de cada 4 estudiants de 14 a 18 anys reconeix haver pres alcohol alguna vegada en el darrer any i més de la meitat en el darrer mes.
- El 30% dels menors de 12 a 13 anys reconeixen haver consumit alcohol almenys un cop en el darrer any.
- El 28% dels estudiants de 14 a 18 anys reconeix haver fet consums d’afartament.
- El 8,3% dels estudiants de 12 a 13 anys reconeixen haver fet botellot i el 5,8% haver-se emborratxat.
En definitiva, l’alcohol és present i accessible per part dels menors d’edat, situació que facilita, inevitablement es donin aquests dades.
Fan falta mesures de protecció dels menors en aquest àmbit. S’ha presentat a les Corts Espanyoles el Projecte de Llei de prevenció del consum de begudes alcohòliques i dels seus efectes a les persones menors d’edat.
Cal esperar que la seva aprovació no trobi cap dels entrebancs propis de pactes, discussions i enfrontaments que massa sovint prevalen sobre els interessos, en aquest cas, de la salut.
Tant de bo aquestes dades passin a ser una trista anècdota en els llibres d’història.
Francesc Abella - Psicòleg
Afegeix un nou comentari
Comentaris (0)