La pandèmia de la COVID-19 ha estat més agressiva en l'àmbit rural que a la ciutat
La pandèmia de la COVID-19 ha estat més agressiva en l'àmbit rural que a la ciutat. Així ho apunten diversos estudis lleidatans que han participat en la convocatòria Repte de recerca 2021 de l'ICS a Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran.
Tres dels onze estudis premiats coincideixen a destacar que l'àmbit rural de Lleida ha sofert amb més agressivitat la pandèmia de la COVID-19 que la capital. Les dades dels estudis suggereixen que la menor disponibilitat d'habitatges en l'entorn rural pot haver afavorit, en algunes èpoques de l'any, una major concentració o amuntegament de persones i, en conseqüència, que s'hagin estès els contagis. Això s'ha fet especialment evident durant la segona onada de la pandèmia, coincidint amb l'augment de la població per l'activitat laboral al sector agrícola. Així ho apunta l'estudi sobre l'anàlisi de la influència dels factors socioeconòmics sobre la distribució geogràfica de la COVID-19 a la província de Lleida elaborat per Marina Picó, del CAP Bordeta-Magraners; un altre sobre l'envelliment i el grau de dependència de la població de Jesús Pujol, de l'equip d'atenció primària de Balaguer, o un estudi sobre la influència de la densitat i del model poblacional en la incidència de COVID-19 a la regió de Lleida elaborat per Iraida Gimeno, de l'Àrea de Suport a la Gestió de Residències.
Un total d'11 dels 15 estudis presentats a la convocatòria han estat reconeguts amb una beca. En total, la iniciativa està dotada amb 30.000 euros amb l'objectiu de fomentar els projectes de recerca i motivar els professionals. Es tracta de la primera convocatòria d'aquestes beques.
Afegeix un nou comentari
Comentaris (0)