"Motius per que els nens toquin un instrument musical"

Escoltar música és un gran plaer i, fins i tot, pot ser divertit. Fer música ho pot ser encara més i molt satisfactori. Els pares ho saben i desitgen que els seus fills puguin accedir a aquesta capacitat. Les escoles de música i conservatoris ho fan possible. Són molt coneguts tots els beneficis i avantatges d’aprendre música des de ben petits. Ja ho he comentat en vàries ocasions i ho vaig estudiar a la meva tesi doctoral. Des d’avantatges cognitius, motrius, personals i socials.

 

Però, per què hauríem d’animar als fills a aprendre a fer música i tocar un instrument?

 

Els nens que fan música són millors estudiants

 

Hi han varis estudis que així ho demostren. Els estudiants que toquen algun instrument són més eficients en els seus estudis. I no només això, sinó que quan més freqüentment i intensament ho facin, obtenen millors qualificacions. Al cap dels anys, fins i tot, pot representar avançar-se un any escolar, en relació a d’altres que no toquen cap instrument.

 

Fer música pot promoure la intel·ligència i la capacitat lingüística

 

Investigadors del cervell han arribat a la conclusió de que la música i el llenguatge es processen en les mateixes àrees del cervell. Això vol dir, ni més ni menys, que els que tenen un grau avançat en interpretació musical tocant un instrument, també el tenen en habilitats lingüístiques.

 

Tocar un instrument enforteix l’autoconfiança

 

El fet d’aprendre a tocar un instrument et fa més fort i preparat per a superar més fàcilment petits entrebancs al començament i més grans més endavant. S’aprèn a resoldre els obstacles que es presenten al camí de la vida. Se és més resolutiu i, fins i tot, més creatiu en la cerca de solucions. Això enforteix l'autoconfiança i l'autoestima, sent més fort mentalment.

 

Augmenta la capacitat d’auto reflexió

 

És cert que quan un està ocupat tocant un instrument, també n’està del seu cos i de la seva ment. Un està obligat a escoltar-se i controlar el seu cos. Això desenvolupa la interrelació dels sentits i potencia l'autoreflexió del que s’està fent bé i el que no.

 

S’obtenen majors competències socials i cooperatives

 

Tocar un instrument en grup, vol dir tenir present i en consideració als altres músics que toquen amb tu. S’han d’escoltar els uns als altres i tots s’ajuden i es donen suport. És un aprenentatge personal del respecte als altres que promou millors competències socials i cooperatives, que seran molt útils més endavant.

 

Incrementa les habilitats cognitives i la concentració

 

El fet de tocar un instrument requereix moviment i coordinació del cos, sentir, escoltar i veure, tot coordinat amb imaginació i creativitat. Això significa un increment de les habilitats cognitives i l'agilitat mental, una millor capacitat resolutiva immediata, una major eficiència en el processament de la informació i una major habilitat de concentració.

 

Entrena la paciència i la resistència

 

Dominar un instrument no és tasca fàcil ni ràpida. Moltes vegades pot presentar-se el desànim i la sensació de voler llençar la tovallola. La paciència i la resistència hi té molt a veure. La tasca dels pares per donar de nou els ànims necessaris per a superar els entrebancs és molt important. De ben segur que els seus esforços tindran recompensa en un futur immediat, i és motiu de felicitat.

 

Potencia la creativitat

 

Tocar un instrument permet endinsar-se en el món de l'experimentació, de la improvisació, fins i tot fer quelcom diferent amb versions noves, donant un toc personal a les interpretacions.

 

Guanyes un nou amic

 

El teu instrument favorit es converteix en un dels teus millors amics, que cuidaràs, protegiràs, apreciaràs el seu valor, que no és l’econòmic. Serà una nova extensió de tu mateix per a expressar sentiments i emocions que no podries expressar de cap altra manera.

 

Per això, a la nostra escola de música, fem viure i sentit la música!

 

 

 

Maylos Pons Roselló

 

Doctora en Educació Musical

Directora de l’Escola de Música Pons Roselló de Lleida

Especialista amb els més petits

Afegeix un nou comentari

Nom
Comentari
Condicions legals

Comentaris (0)

A l'utilitzar aquest lloc web, acceptes la nostra política de cookies.×
arrow_upward