"Els beneficis de participar en un concurs de música" l'opinió de Mayols Pons
Es parla molt del beneficis de tocar un instrument musical o d’estudiar música, sigui des de ben petits fins a adults. En l’anterior opinió, ja vaig parlar dels efectes beneficiosos de la música en edats primerenques, estudiats i observats en la meva tesi doctoral del 2016.
En els primers anys de vida destaca la seva aportació al desenvolupament de la psicomotricitat i en edats primerenques, coincidint amb la formació d'algunes regions cerebrals, aporta una millora en l'aprenentatge de les matemàtiques, la lectura, la llengua pròpia i d'altres. En general podem afirmar que millora el rendiment acadèmic.
Quan ja parlem d’educació musical i l'aprenentatge d'un instrument en concret, milloren el desenvolupament de la intel·ligència espacial, del sentit del ritme i de la mesura, qüestions fonamentals per a la formació d'altres àrees d'importància superior. Ens serveix, a més a més, per desenvolupar capacitats com el record, la comprensió, l'anàlisi o la síntesi entre d'altres. La capacitat d'atendre i aprendre es veuen accentuades amb l'aprenentatge musical. El fet de reconèixer, valorar i emocionar-se davant de belles composicions o altre tipus d'obres d'art afegeixen un valor cultural i personal important als estudiants de música.
La capacitat d'exercitar i desenvolupar l'oïda té repercussions en camps musicals i extramusicals com poden ser l'atenció, la concentració i la memòria, a més de ser positiu per a l'aprenentatge d'altres idiomes.
L'autoestima de la persona a través dels èxits obtinguts amb el seu propi esforç i aprenentatge, els aplaudiments rebuts, les ovacions després d'una interpretació es veu reforçada i ajuda a augmentar-ne l'autoconfiança.
Tocar en públic, amb tot el que comporta com ser el centre d'atenció, sentir-se admirat, mostrar-se per ser avaluat, per ser elogiat i criticat, fer-li front a la tensió i pressió del moment, així com reposar-se dels possibles errors comesos, en edats primerenques són experiències que poden ajudar de forma positiva a la formació de la persona, molt útils per a més endavant.
I aquí entro en matèria dels beneficis en participar en un concurs de música. Està clar que fer-ho és tot un repte però amb molts beneficis. Per aquest motiu, amb la Marimén Gratal, directora de l’Escola d’Acordió de Lleida, vam organitzar a l’any 2000 el Concurs Instrumental Sant Anastasi a Lleida per a promocionar el jovent talent, de 4 als 18 anys. Enguany celebrarem la 21èn edició el dissabte 14 de maig.
Però quin beneficis comporta el fet de participar en un concurs de música?
Treballes la disciplina de l’aprenentatge i l’autocontrol a l’escenari a l’interpretar davant de públic.
És una oportunitat més de poder tocar en públic. El rendiment d’aprenentatge augmenta al preparar-te a consciència una obra. És una oportunitat de gaudir i compartir la teva música, i ser més receptiu cap als altres companys participants. És una experiència enriquidora que et permet aprendre dels altres companys participants. Incentiva la cantera de músics joves.
És una manera d’exigir-te i competir contra tu mateix, més que contra els altres companys participants.
Reps el reconeixement i la admiració de la audiència que engrandeix el teu esperit. És una oportunitat de divertir-te fent el que t’agrada rebent, apart del diploma o premi: experiència, aplaudiments i noves amistats.
És una oportunitat d’interpretar la teva música davant de públic. En resum. Tot un seguit d’experiències úniques que almenys una vegada, el jovent ha de tastar i gaudir.
Afegeix un nou comentari
Comentaris (0)