El Pirineu tanca una temporada de bolets bona, però lluny de ser “excepcional”

El Pirineu tanca una temporada de bolets bona, però lluny de ser “excepcional”. La producció mitjana ha estat d’uns 300 quilos per hectàrea, tot i que no ha arribat als 600 registrat en anys com el 2014 o el 2018.


La temporada es dona pràcticament per acabada per l'arribada del vent i el fred. Tot i que abans de la tardor l'escenari no era el més optimista per la sequera, finalment les xifres que s’han registrat són bones, tal com explica el micòleg del Centre Forestal de Catalunya, Juan Martínez de Aragón, que diu que "hem d'estar contents perquè ha estat una campanya important, en la qual les produccions han superat la mitjana".


Una de les millors zones, explica, ha estat el Pirineu, amb "produccions importants, però que si ens n'anem a anys molt importants, se n'anaven a 600 quilos per hectàrea, així que som a la meitat del que seria un any excepcional". Per contra, en altres zones del país com la Catalunya Central ha estat una de les temporades més bones dels últims trenta anys, amb produccions d’uns 150 quilos per hectàrea. Enguany, a més, les pluges de les darreres setmanes han fet que alguns bolets hagin sortit corcats, tot i que la qualitat general ha estat "molt bona", segons Martínez de Aragón.


De cara al futur, l’expert en micologia assegura que el canvi climàtic i els episodis de sequera comportaran efectes significatius pel que fa al creixement de bolets a Catalunya, sobretot a les zones més altes del Pirineu, on la reducció de la producció pot ser d’entre el 20% i el 30%. El motiu, segons explica, és que són ecosistemes menys adaptats a la sequera, i per tant "en absència d'aigua es veuen més afectades", mentre que, per contra, en zones com el Prepirineu o la Catalunya Central, els bolets estan més acostumats a aquestes situacions. 

Afegeix un nou comentari

Nom
Comentari
Condicions legals

Comentaris (0)

A l'utilitzar aquest lloc web, acceptes la nostra política de cookies.×
arrow_upward