"Per la politització del futbol"
Per rivalitats o derrotes en aquest un partit de futbol s’han iniciat guerres, s’han produït aldarulls i conflictes entre nacions. El simbolisme dels clubs es tan important que no hi ha hagut mai cap dictador o règim autoritari que no n’hagi utilitzat un com a element propagandístic, des de Mussolini amb la squadra azzurra passant per Franco amb el Reial Madrid o Ceaucescu amb el Steaua de Bucarest.
Però també es l’esport del Espérance Sportive de Tunis, símbol de la lluita anticolonial, del Cèltic de Glasgow identificat amb la lluita per la independència i la unificació d’Irlanda, del tres voltes rebel, Sankt Paulí Alemany o de l’exèrcit desarmat de Catalunya, que deia Montalban del al Barça. Es també la competició on hi participà el brasiler Sòcrates que celebrava els gols amb el puny esquerre en alt, Lilian Thuram, icona antiracista, el Cantona més antifeixista o el català Oleguer Presas independentista d’esquerres.
Es innegable la potència d’aquest esport de masses com a transmissor de valors, com a mirall per desenes de joves que segueixen la vida i el comportament dels seus ídols i d’aquí la importància de convertir-lo en eina escoltant aquell Albert Camús, porter a l’equip universitari de l’Alger colonial, que deia el que havia après a la vida sobre la moral, la vida i les obligacions dels homes ho devia al futbol.
Cal, doncs, revertir allò que pregonen alguns que aposten (sempre des d’una suposada neutralitat cap a la dreta) de “despolititzar l’esport”. I cal fer-ho perquè, precisament utilitzant-lo com a eina podem construir una societat millor: antiracista, tolerant amb les diferents sexualitats, feminista i oberta perquè, com diu Ramon Usall (a qui sempre cal llegir), "Si el futbol no és altra cosa que un mirall de les nostres societats, aquest esport estarà al servei de la llibertat en tant que els homes i dones del nostre món decideixin combatre per ella"
I per tot això, val la pena no perdre’s la xerrada que el proper 10 d’octubre a les 19:00 hores a la Sala Alfred Perenya organitza Omnium Cultural. “Futbol i valors, l’esport com a eina”, amb Ramón Usall, Oleguer Presas, Pau Bosch i Anna Fillat.
Afegeix un nou comentari
Comentaris (0)