Només un 35% de dones lideren projectes d’investigació a la Universitat de Lleida
La UdL està un punt per sobre de la mitjana a les universitats de la Xarxa Vives, que a més de la UdL inclou una vintena d’universitats d’Espanya, Andorra, França i Itàlia. Segons l’Informe sobre biaix de gènere fet en aquestes universitats, la xifra de dones puja al 50% a la UdL si es tracta de liderar projectes europeus, mentre que la mitjana de la Xarxa és del 29%.
Les dones al capdavant d'equips de recerca només són el 26%, tot i que un 61% dels grups de la UdL estan integrats per un 40% o més de dones. Aquest biaix continua sent important en les direccions d'instituts i centres de recerca, en alts càrrecs i en els òrgans de govern de les universitats. En canvi, un 74% de les persones que ocupen la secretaria general són dones, una feminització que també s'observa en les plantilles de personal d'administració i serveis.
Pel que fa a l'alumnat, les dones són sempre majoria en els graus, màsters i doctorats, tot i que en aquest darrer cas són més homes els que acaben llegint la tesi. L'àmbit de l'enginyeria i l'arquitectura és el que presenta la bretxa és més gran, amb només un 24% de dones a la UdL, mentre que en el de les ciències de la salut les dones són el 72%.
Per tot plegat, les coordinadores de l'estudi, Anna Pérez-Quintana i Inma Pastor, han conclòs que "Malgrat els avenços dels darrers anys, el biaix de gènere persisteix a la universitat". Per això insisteixen en la necessitat de seguir treballant per atraure talent femení a les àrees tecnològiques i científiques, posar en marxa programes específics perquè les dones puguin accedir a llocs de responsabilitat, dotar de més recursos a les unitats d'igualtat, i continuar amb la recollida de dades sobre aquesta problemàtica.
Afegeix un nou comentari
Comentaris (0)