Recuperen les restes de cinc individus de la fossa de Sorpe

Es tracta d'esquelets, alguns incomplets. Entre les troballes, hi ha un crani amb un tret de bala i peces de roba. Les restes, segons els primers indicis, corresponen a cinc dels deu homes que van ser afusellats per l'exèrcit franquista l'abril de 1938 després de l'ocupació d'Isavarre. La consellera de Justícia, Ester Capella: ha dit que l'objectiu és "obrir fosses i poder fer l'encreuament genètic amb els familiars".


De la seva banda, Jaume Sabaté, net de Jaume Sabaté, també enterrat a la fossa de Sorpe, ha explicat que confia poder "enterrar dignament" al seu padrí i no tenir-lo a un camp "tirat".


Segons la memòria oral, les tropes franquistes van ocupar Isavarre el 16 d'abril de 1938 i van concentrar tots els homes a la plaça del poble. Després els van retenir en una capella que hi ha a la població. Al cap d'un o dos dies, els van traslladar i afusellar a la zona coneguda com a prat del fuster, prop d'una cabana de pedres, a Sorpe. Van ser enterrats al mateix lloc de l'execució. Ells mateixos van haver de cavar la fossa.

Al utilizar este sitio web, aceptas nuestra política de cookies. ×
arrow_upward