"L'habitatge com a dret"
Deien aquest octubre en un article a un mitjà digital la periodista i antropòloga Joana Soto i la politòloga Mariona Lladonosa que: “A la ciutat de Lleida, hi ha més de 3.000 pisos en mans de grans tenidors. D’aquests, n’hi ha més de 600 que estan buits, d’acord amb les dades de l’Agència de l'habitatge de Catalunya.”
Reblava el clau el portaveu de sindicat de llogateres, Enric Aragonés que en una entrevista la darrera setmana afirmava: “El lloguer ha pujat d’un 60% de mitjana a Catalunya l’última dècada, un 75% a Barcelona. “ Mentre que, des del 2008 fins al 2023 segons el diari ARA, els sous s’han incrementat un 22,9%.
És evident doncs que l’habitatge és, actualment, l’indicador més clar d’aquesta concentració del capital en poques mans, de la disminució accelerada del poder adquisitiu de les classes populars i de com, un cop més, un dret esdevé, bàsicament, una mercaderia en mans de pocs pel seu enriquiment a costa del col·lectiu. Una transferència de rendes de capes amb poc poder adquisitiu a capes altes que no aporta, ans al contrari, cap valor social.
I és que l'habitatge és la base de l'estabilitat i la seguretat dels individus i les famílies. És el centre de la nostra vida social, emocional i a vegades econòmica i hauria de ser un santuari on viure en pau, amb seguretat i dignitat com enuncien les nacions Unides. I no em vingueu ara amb el pis de la pobra vídua que posa per a llogar per poder sobreviure a la seva minsa pensió. “Els grans tenidors són propietaris del 36% dels pisos de lloguer habitual de la ciutat” diu l’informe “Estructura i concentració de la propietat d’habitatges a Barcelona, 2021” elaborat per L’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona que fixa els grans propietaris en les persones físiques o jurídiques amb més de deu pisos.
Cal garantir doncs aquest dret, que suposa com diuen Soto i Lladonosa “una de les fonts de seguretat més fonamentals per al sosteniment bàsic de les condicions de vida de la població i la seva absència es considera una forma extrema de pobresa.” Per això és una gran notícia la mobilització que aquest cap de setmana, també a Lleida, ha tingut lloc en defensa d’aquest dret, recolzada per 60 comitès amb més 2.000 persones i més de 4.000 entitats adherides.
Seria un bon moment per recollir les seves demandes, baixada del 50% dels lloguers, contractes indefinits, recuperar pisos buits, turístics i de temporada, i prohibir les compres especulatives i l'acaparament. I fer-ho en breu.
Afegeix un nou comentari
Comentaris (0)